Doktor’un Başına Bela Olanlar: Dalekler


Doktor, klasik seride 26, modern seride ise 14 sezon boyunca (ki sesli hikayeleri, çizgi romanları, filmleri vs. saymıyorum bile) birçok azılı düşman edindi. Bu yazı dizimizde, Doktor’un en zorlu düşmanlarını ele alacağız. Şahsi görüşüme göre, bir dizide ana karakter ve baş düşman arasında etkili bir çatışma yaratmak istiyorsanız, ana karakteri gerçekten zorlayabilecek bir baş düşman yaratmak çok önemlidir. Doctor Who, işte bu noktada, unutulmaz kötü karakterleriyle başarıya ulaşmıştır.
Bu yazı dizimizde, kötü karakterleri kronolojik olarak ele alacağımızı hatırlatmak isterim. Hadi, vakit kaybetmeden bu haftanın kötüsüyle başlayalım:


Terry Nation’un kalem aldığı klasik serinin ikinci hikayesi olan The Daleks ile Doctor Who literatürüne giren Dalekler, Skaro isimli bir gezegenden gelen, yaşadıkları bir nükleer savaş sonrasında mutasyona uğramış yaratıklardır. Kaled adı verilen bir ırktan evrimleşmişlerdir. BBC’nin, Doctor Who resmi Youtube kanalında yayınladığı Children in Need 2023 isimli mini bölümde gördüğümüz üzere, Doktor 14. bedenine geçtiğinde, TARDIS onu Daleklerin yaratılma sürecinin başına getirmiş, ve Doktor’un da bu yaratılış sürecine dahil olmasına neden olmuştur.

Bir zamanlar insana benzeyen varlıklar iken şimdi devasa bir metal zırh içinde yaşamlarını sürdüren duygusuz birer savaş makinesi haline evrilen Dalekler, Terry Nation tarafından bilinçli bir şekilde Naziler ile benzer davranışsal özelliklere sahip bir uzaylı ırkı olarak tasvir edilmiştir. Tıpkı ilham alınarak yaratıldıkları Naziler gibi onlar da kendilerinden olmayanı ortadan kaldırmayı, “yabancı” olarak gördükleri tüm yaşam formlarını evrenden silmeyi, ve dahi evrene hükmetmeyi amaçlamışlardır. Doğal olarak en çok kullandıkları söz, “Exterminate! (Yok et!)” dir.

Daleklerin yaratıcısı Davros, ilk defa Dördüncü Doktor zamanında görünmüştür.. Ancak modern serinin dokuzuncu sezonunun ilk bölümü olan The Magician’s Apprentice bölümünde görüldüğü üzere, bu onların ilk karşılaşması değildir. Peter Capaldi tarafından canlandırılan 12. Doktor, o zamanları bir çocuk olan Davros’u ilk defa bir savaş alanında görmüştür. Bu karşılaşmada Doktor, bir çocuğun ölümüne kasten neden olmak ile zamana müdahale etmek arasında karmaşık bir ikilemle karşı karşıya kalmıştır. “Ama bilirsiniz… Eğer zeki yaşam formlarının mensup olduğu koca bir ırkın sonunu getirirseniz, onlardan ne farkınız kalır ki?”(*)
Not: Rusty, seni unutmadık, kalbimizdesin 😊

  • Genesis of The Daleks hikayesi, Altıncı Bölüm.

Nuri Utku Şahna

1996 Yılında İzmir'de dünyaya geldim, SDÜ İngiliz Dili Eğitimi bölümünden mezun oldum. Bu mesleği seçmemde katkısı olan etmenlerden biri de hiç kuşkusuz yabancı dizilerdi. İşte Doctor Who da bu dizilerin arasında sivrilip bugün bu sitede yazı yazmamı sağladı.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir