Neden Sesli Hikayeler Bu Kadar Değerli?
Yıllar içinde yüzlerce Doctor Who hikayesi sesli hikaye formatında yayınlandı. Peki bu sesli hikayelerin nesi bu kadar özel?
1999 yılında Big Finish Productions ‘The Sirens of Time’ çoklu-hikayesiyle birlikte sesli hikayeleri yayınlamaya başladı. CD ve kaset formatlarıyla yayınlanan bu çalışmanın devamında hikayelerin meraklılarıyla buluşması aylık bir olay haline geldi.
20 yılın ardından Big Finish‘in Doctor Who evreni kocaman bir evren haline geldi. Sadece aylık çalışmaların sayısının 250’ye ulaşması bir kenara, Dördüncü ve Sekizinci Doktor’a odaklanmış çalışmalar; özel kutu setler, sayısız yan hikayeler ve çok daha fazlası piyasaya sunuluyor. Doctor Who sesli hikayeleri tahmin edilenden de büyük bir mecra.
Tamam da neden Doctor Who hikayeleri? İlk nedenle başlayalım.
Peki neden? Bu formatı bu kadar özel kılan şey ne? Yalnızca Doctor Who‘nun değil, ayrıca diğer büyük hayran gruplarından bilim-kurgu severlerin dört gözle yeni hikayeleri beklemesinin sebebi ne? Sesli hikaye formatı daha önce Star Wars ve Star Trek gibi başka büyük yapımlarda da uygulanmıştı. Ancak tam olarak da aynı şekilde değildi. Stargate Stüdyoları bile, ki Big Finish zamanında onlarla da çalışmıştı, Doctor Who sesli hikayelerinin kitlesi gibi bir kitleyi elde edememişti.
Görsel Efekt Yok
Nasıl yani? Şöyle ki Star Wars gibi yapımlarda görsellik neredeyse her şey demek. Ve bu sebeple hikaye bütünlüğü kaçırılabiliyor. Ancak Doctor Who‘nun içerik yapısınca özel efektlerin yeri o kadar da kritik olmadı. Dolayısıyla hikaye, sunumunda görsellik olmasa da size ulaşabiliyor.
Zihinde Canlandırmanın Güçlüğü
Sesli hikayelerde bu bir problem değil. Çünkü hikaye, karakterler ve diyaloglara odaklanmış halde ilerlemekte. Ve görsel olarak sınırlandırılmadığı için birçok hikayede hayal gücünüzün sınırlarını dilediğinizce zorlayabilirsiniz. Bunun en bariz örneği Zaman Savaşı olabilir. 75 dakikalık The Day of the Doctor, yani 50.yıl Özel Bölümü’nde Zaman Savaşı’na dair maksimum 10 dakikalık bir yer verilmiştir ve bunun çoğunluğu da anlatımlardan ibarettir. Ancak sesli hikayelerdeki betimlemeler ve ses efektleri, BBC‘nin kısıtlı bütçe ile görsel olarak sunabileceğinin kat kat üstünde bir anlatım sunuyor.
Görsel Alanın Ötesinde
Ses ortamı çok daha ilginç konseptlere müsaittir. The Starship of Theseus, Sekizinci Doktor‘un Zaman Savaşı serisi, tarihte gerçekleşmiş ve Doktor‘un çevresinde gerçekleşen olayları konu alan bir hikayeydi. Başlangıçta ufak değişikliklerle karşılaştık, yol arkadaşının isminin değişmesi gibi. Ancak bölüm devamında olaylar kademe kademe değişikliklerin boyutu büyüdü büyüdü büyüdü, ta ki Zaman Savaşı tamamen patlayıp da hikayenin merkezine yerleşene dek.
Bu basit bir fikirdi; ancak sesli hikayeler için apayrı dünyalara kapı açan, özel bir yeri olan bir hikaye oldu. Dinleyiciye ulaşabilmesi için bir iki küçük detaydan daha fazlasına ihtiyaç duymamakta. Doktor‘un panik halindeki ses tonu gibi mini minnacık detaylar, saatlerce akacak görüntülerin verebileceğinden daha fazla anlam katıyor hikayeye.
Benzer Sesler
Her ne kadar yeni hikayeler tadından yenmiyor olsa da kabul edelim ki hepimiz eski bir şeyler için de yanıp tutuşuyoruz. Ya da en azından önceki dönemlere ait bir şeyler olsun. Doktor ya da yol arkadaşlarının çocuklukları, bahsedilmeyen detaylar ve dahası. Tom Baker‘ın Romana ile olan ikonik maceraları ya da David Tennat‘ın Donna Noble ile maceraları. Hayranların nostaljik bulduğu şeyler yani.
Elbette oyuncular uygun oldukları her zaman Big Finish hikayelerine katkıda bulunmak istiyor; ancak aramızdan ayrılan oyuncular ya da başka projeler sebebiyle bu projelerde yer alamayan karakterleri canlandıran oyuncular yerine ses aktörleri yer alabiliyor. Farkı anlamak neredeyse imkansız olabiliyor.
Hayranlar İçin Çalışan Hayranlar
Big Finish ekibinin tam bir Whovian olduğunun altını çizmek gerekli. Eşsiz hikayelerin en özel halleri için canı gönülden çalışan bir ekip. Ve bu ekip seslendirme, kapak tasarımı, hikaye önerileri gibi alanlarda kendileri gibi bu güzel evrene katkıda bulunmak isteyen başka Whovianları da destekleyip misafir edebilen bir kuruluş. Bu sebeple aldıkları sempati puanını asla atlayamayız.